blank

İstanbul Çocuk Diş Kliniği ve Çocuk Diş Doktoru (Pedodontist)

Çocuk Diş Doktoru
Çocuk Diş Doktoru

İçerik Haritası

İstanbul Çocuk Diş Kliniği

Uzmanlığını Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı üzerine tamamlamış diş hekimlerine çocuk diş doktoru – hekimi (pedodontist) denir. Çocuk diş doktoru hastanın dişlerini, diş etlerini ve ağzın ilgili kısımlarını kontrol ederek gerekli durumlarda teşhis ve tedavi eden bir meslek dalıdır.

Ağız sağlığını etkileyen diş ve diş eti bakımı ve beslenme seçenekleri hakkında tavsiyeler sağlar. Diş hekiminin temel görev ve sorumlulukları, her yaştan hastanın diş ve ağız sağlığının kontrol edilmesi ve buna göre tedavi edilmesidir. Çocuklar için özel İstanbul çocuk diş kliniği ve çocuk diş doktoru hizmetimiz bulunmaktadır.

Diş hekimlerinin görevleri şöyle sıralanabilir:

  • Çürüklerin giderilmesi ve boşlukların doldurulması için diş dolgusu,
  • Diş çekimi
  • Diş sıkma ve ısırma sorunlarını düzeltmek için dişleri tedavi etmek,
  • Tıbbi işlemler sırasında hastanın ağrı hissetmemesi için anestezi uygulamak,
  • Antibiyotik veya diğer ilaçları reçete halinde yazmak,
  • Protez gibi diş ekipmanlarının modellerini ve ölçülerini hastalara uygun hale getirmek,
  • Diş ipi, florür ve diğer diş bakım yöntemlerinin kullanımı hakkında hastaları bilgilendirmek,
  • Meslek alanında çalışan personelin, teknik ve idari personelin çalışmalarını denetlemek,
  • Hasta bakımı sağlayabilecek, hasta koşullarını iyileştirebilecek veya hastaları tedavi edebilecek yeni ürünler hakkında en son bilgiler hakkında bilgi edinmek.

Doktorların sahip olması gereken bazı nitelikler vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Aletleri sınırlı bir alanda kullanma becerisine sahip,
  • Hastalar ve diğer profesyonellerle iyi iletişim kurabilme kabiliyeti,
  • Detay odaklı çalışma ile ağız boşluğundaki değişiklik ve problemlerin tespit edilebilmesi,
  • Doğru hasta bakım kayıtlarını tutmak da dahil olmak üzere güçlü organizasyonel yeteneklere sahip olma,
  • Uzun süre ayakta durmayı gerektiren diş operasyonlarını yapabilecek fiziksel yeteneğe sahip olmak,
  • Özel bakıma ihtiyacı olan hastalara uzun süreli sabır gösterme,
  • Hastanın semptomlarını değerlendirebilecek ve uygun tedavileri seçebilecek problem çözme yeteneğine sahip olmak

İstanbul Çocuk Diş Doktoru (Pedodontist)

Pedodonti olarak da adlandırılan çocuk diş doktoru korkusu genellikle kötü çocukluk deneyimlerinin sonucudur. Çocukların diş tedavileri uzmanlar tarafından yapılır, bu da önce çocukla iyi iletişim kurmasını sağlar, bu da uzun vadede diş tedavisi ve önleyici işlemlerin yapılmasını kolaylaştırır. Diş hekiminin temel görevlerinden biri gelişmekte olan çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini gözlemlemek ve çocuğun diş hekimini görmeye alışmasını sağlamaktır. Dişçiye gitmekten korkan hemen hemen tüm insanların çocukluklarında diş hekimi ile ilgili kötü anıları vardır. Diğer diş hekimlerinden farklı olarak, çocuk diş hekimleri çocuklarla iletişim kurmak için eğitilmiştir.

Diş hekimleri, genel diş yapısı ve gelişmekte olan dişlerin anatomisi hakkında iyi bir bilgi birikimine sahiptir. Bu bilgilere dayanarak diş rahatsızlıkları kolayca teşhis edilebilir. Bu nedenle çocukların diş muayenesi ve diş tedavilerinde çocuk diş hekimlerine öncelik verilmelidir. Diş hekimleri ortaya çıkan ortodontik hastalıkları öngörerek önleyici tedbirler alabilir ve gerektiğinde ortodontistlere yönlendirebilir. Diş hekimi dişlerde oluşan boşlukları tedavi etmek yerine bu boşlukları önlemek için önlemler alacaktır. Özellikle sürme sonrası kalıcı dişler uygulandığında ağız boşluğunda kalması gereken dişler korunur.

Diş çürüğünü önleme prosedürü aşağıdaki gibidir:

  • Fissür örtücü: Daimi dişlerin çiğneme yüzeyinde sıklıkla vadi çatlakları bulunur. Bu çatlaklar diş fırçasının kıllarından daha incedir ve oraya gelen yemek artıklarının temizlenmesi zordur. Çukur ve fissür örtücülerin prensibi diş çürüklerini önlemek için bu çatlakları diş çürüğü oluşmadan önce kapatmaktır.
  • Florür jel uygulaması: Florür, diş minesindeki çatlakları onarabilen ve başlamış diş çürüklerinin gelişmesini engelleyen kimyasal bir maddedir. Çocuklar ve yetişkinler 6 ay içerisinde florür kullanır ve dişlerin yüzeyi tıpkı cilalı bir ağaç gibi korunur.
  • Yer tutucu: Süt azı dişlerinde çürük olması durumunda dişlerin doldurulması gerekir. Bunun nedeni, süt dişlerinin alttan kalıcı dişler için yer tutucu görevi görmesidir. Süt dişleri eksikse, ortodontist veya pediatrik diş hekimi bir yer tutucunun gerekli olup olmadığını kontrol edecektir. Bu sayede ileride uzun süreli ortodontik tedaviye gerek kalmaz.

6-12 ay arası çocuklarda dişler çıkmaya başlar. Dişler çıktıkça bebekler daha kolay yemek yemeye ve daha kolay ses çıkarmaya başlar. Diş çıkarma sırasında bebeklerde ağrı, sinirlilik, beslenme sorunları, hafif ateş ve artan tükürük salgısı görülebilir. Ortodontik bozuklukların ana nedenlerinden biri parmak emmedir. Bu alışkanlık bebeklik döneminde normal kabul edilebilir.

Bu dönemlerde çocuk diş doktoru desteği de alınabilir. Parmak emme 2-3 yaşından önce zararsız olsa da ileri yaşlarda kullanılırsa açık kapanış, üst çenede derinleşme, üst çenede daralma, alt çenede sarkma gibi sorunlara neden olabilir. Emzik, bırakması daha kolay olduğu için parmak emmeyi önlemenin en kolay yoludur. Bebeklerin kullanması gereken emzik, içbükey bir ortodontik emziktir.

Çocuk Diş Kırılması

Çocuk diş kırılması, çocukluk dönemindeki hareketlenmelerden kaynaklı, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Dış kırılmasına karşına uygulanacak tedavi yöntemi çocuğun yaşına göre değişir.

Kırılan dişler, düzeltilebileceği gibi aynı zaman da çekilmesi de söz konusu olabilir. Bunun için çocuğun yaşına göre hareket edilmelidir. Çocuğun kırılan dişi süt dişi ise ayrı bir tedavi, kalıcı diş ise başka bir tedavi uygulanır. Süt dişlerin kırılmasında dişin çekilme kararı kolaylıkla verilirken kalıcı dişlerin ömür boyu kullanılacağı düşünülerek tedavi yoluna gidilmelidir.

Diş Kırılmasında Dişin Yerine konulması

Çocuk diş kırılması durumunda kırık parçanın muhafaza edilmesi çok önemlidir. Dişin, diş hekimine götürülmesi için süt içinde götürmek mümkün değilse en iyi muhafaza yolu çocuğun ağzının içidir. Bu şekilde de diş canlılığını uzun süre devam ettirecektir. Tabi bu şekilde dişin taşınması, çocuğun diş parçasını yutma ihtimaline karşı risklidir. Şayet diş, kâğıt ya da peçete parçası gibi malzemelerle diş hekimine ulaştırılırsa dişin canlılığını kaybetme ihtimali fazladır. Bu durumda diş kırığı tekrar yerine yapıştırılsa dahi diğer dişlerden farklı renkte olacaktır.

Ön Diş Kırıklarına Karşı Uygulanan Tedavi

Çocuk diş kırılması genellikle ön dişlerde oluşan bir durumdur. Bu kapsamda ön diş tamamen yerinden çıktıysa diş temiz bir bezin arasında koyulmalı ve bez çocuğun tükürüğü ile ıslatılmalıdır. Ardından hiç vakit kaybetmeksizin diş hekimine gidilmelidir. En geç 1 saat içinde dişin tekrar yerine oturtulması gerekir. Dişin canlılığını kaybetmemesi ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda diş tekrar yerine takılabilir.

Şayet dişin belli bir kısmı kırıldıysa yine yukarıda anlatıldığı yöntemle diş muhafaza edilerek diş hekimine ulaştırılır. Dişin kırılan parçası bonding denilen yöntem ile yerine yapıştırılmalıdır.

Çocuk Diş Dolgusu

Bir kısım durumlarda çocukların dişlerine çocuk diş dolgusu yapılması gerekebilir. Annenin hamilelik döneminde antibiyotik ya da bir kısım beslenme bozukluklarından kaynaklı çocuğun dişlerinde problemler olabilir.

Söz konusu problemler çocuğun dişinin ağrımasına ya da çeşitli çürüklere neden olabilir. Bu gibi durumlarda dolguya ihtiyaç duyulabilir.

Çocuklarda Diş Dolgusu Kullanımı

Çocuklarda dolgu uygulamasına genellikle oyun gibi aktivitelerde dişin kırılması ya da düzensiz beslenmeden kaynaklı çürük oluşumunda ihtiyaç duyulur.

Çocuklarda dolgu yapılmadan önce diş yüzeyindeki çürüklerin temizlenmesi gerekir. Temizleme sonrasında durumun değerlendirilmesini müteakip geçici ya da kalıcı dolgu yapılır. Çürüğün çok fazla alana yayılmış olması durumunda diş çekilerek farklı bir tedavi yöntemine önerilebilir.

Süt Dişi Dolgu Uygulaması

Süt diş dolgusu yapılırken kırılan parça çok küçük bir parça ise dişin orijinal rengi ile aynı tonda olan kompozit beyaz dolgu uygulaması yapılır. Fakat kompozit dolgular çok dayanıklı değildir. Bu nedenle sık sık dolgunun yenilenmesi gerekir. Çocuk, ağız ve diş sağlığına dikkat ederse dayanıklılık artacak ve dolgunun yenilenme süresi uzayacaktır. Süt dişi dolgusunda diş hekiminin dikkatli bir uygulama yapması ve sonradan gelen dişlerin sağlığını düşünmesi gerekir.

Çocuk Kanal Tedavisi

Çocuklarda diş çürükleri çok derinlere inmesi durumunda çocuk kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Yapılan tedavi ile sinir dokusu tamamen dişten uzaklaştırılıp dişin kalan kısmı sağlıklı şekilde kullanılabilir.

Kanal tedavisi yapılırken dişin lokal anestezi ile uyuşturulması gerekebilir. Söz konusu uygulama tek bir seansta tamamlanabileceği gibi dişin durumu göz önünde bulundurularak birkaç hafta boyunca farklı seanslar da uygulanabilir.

Çocuk Kanal Tedavisi Uygulaması

Kanal tedavisi dişin çekilmeden önceki son şanstır. Tedavinin yüksek oranda başarıya ulaşması söz konusudur. Buna rağmen tedavinin kesin başarılı olacağı garanti edilemez. Aşağıdaki nedenlerden dolayı tedavide beklenen fayda sağlanamayabilir.

  • Hastanın ağız bakımının iyi seviyede olmaması,
  • Hasta tarafından tedaviye düzenli şekilde gelinmemesi,
  • Tedavinin uzun bir sürece yayılması,
  • Hasta tarafından yoğun şekilde şikâyet edilmesi durumlarında tedavide beklenen başarı sağlanamaz.

Çocuk Kanal Tedavisi Komplikasyonları

Tedavide seanslar arasında dişe geçici dolgu uygulaması yapılabilir. Geçici dolgu, daimi dolguya nazaran daha yumuşak olacağı için sert yiyeceklerden uzak durmaya özen göstermek gerekir. Geçici dolgunun düşmesi ya da kırılması gibi olumsuzluklarda derhal doktora başvurmak gerekir. Hasta, belirlenen aralıkta doktor kontrolüne gelmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular

Çocuk Diş Renklenmesi ve Diş Temizliği

Çocukta diş temizliğini iki boyutta değerlendirmek gerekir. Çocuğun dişleri 6. Aydan sonra belirginleşir ve 8. Aydan itibaren de tamamen çıkmaya başlar. Diş temizliğinin ilk boyutu dişlerin ilk çıkmaya başladığı dönemden 2,5 yaşına kadar olan evdeki boyuttur. İkinci boyutu ise 2,5 yaşından itibaren yapılacak düzenli diş hekimi kontrolüdür. Yapılan kontrollerde erken teşhis yapılarak olumsuzluklara erkenden müdahale etmek sağlanır.

Süt Diş Çekimi

Çocuklarda diş çürümesinden kaynaklı olarak süt diş çekimi uygulaması yapılabilir. Çocuğun 1 yaşından itibaren dişleri çıkmaya başlar. Belli bir dönem sonra tamamlanan dişler süt dişi olarak adlandırılır. 7 yaşından itibaren ise süt dişleri düşeye başlar ve yerine kalıcı dişler çıkar.

  • Evde istirahat gerektirecek kısa süreli rahatsızlık ve şişlik hissi,
  • Ağız hareketlerinde kısıtlılık,
  • Çekim bölgesinin yüzeyinde renk değişimi,
  • Süresi belli olmamakla birlikte hafif, orta ya da ileri seviyede kanama,
  • Çekim bölgesinde geçici ya da kalıcı uyuşukluk,
  • Çekim sonrasında ağrı, sızı ya da enfeksiyon oluşması.

Süt Diş Çekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Süt diş çekimi uygulamaları kısa sürede tamamlanan tedavilerdir. Uygulama kısa sürede tamamlanmakta, sonrasında bir kısım hususlara dikkat edilmesi gerekir.

  • Lokal anestezi ile tedavi yapıldığı için uyuşmalarda çocuğun dudak ve yanaklarını ısırmaması konusunda ikaz edilmelidir.
  • Uyuşukluk geçene kadar çocuğa yemek yedirilmemelidir.
  • Diş çekimi sırasında hafif ağrı kesici ya da gargara önerilebilir. Diş hekimi tarafından yazılan ilaç ya da gargaraların usulüne uygun şekilde çocuğa kullandırılması gerekir.
  • Diş çekiminden sonra ağız boşluğuna yerleştirilen gazlı bez 20 dakika sonra atılmalıdır. Bu süreçten sonra boşluğa başka bir bez koyulmamalıdır.
  • Diş çekiminden sonra ağızda biriken tükürük yutulmalı, sürekli dışarı tükürülmemelidir.
  • Diş boşluğu yanak ya da dil ile vakumlanmamalıdır.
  • Çekim boşluğuna temas edilmemelidir.
  • Çekimin yapıldığı gün çok sıcak ya da soğuk yiyecek yenilmemelidir.
  • Eğer diş, doğal zamanından önceki bir dönemde çekildiyse boşluğa yer tutucu desteği yapılmalıdır.

Başlıca Hizmet Verilen Tedaviler ve Uygulamalar:

Estetik Diş Hekimliği: Gülüş Tasarımı, Hollywood Smile, Lamine Diş Kaplama, Zirkonyum DİŞ kaplama, Porselen Diş Kaplama, Kompozit Lamine (Bonding), Estetik Dolgu, Diş Eti Şekillendirme (Pembe Estetik), Kırık Diş Tedavisi, Diş Beyazlatma (Bleaching), Detertraj (Diş Taşı Tamizliği).

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi: İmplant, Gömülü Diş Çekimi, 20 Yaş Diş Çekimi, Sinüs Lifting, All on Four, Greft-Membran Uygulamaları, Diş Eti Hastalıkları, Diş Eti Kanama Tedavisi.

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ: Çocuk Diş Dolgusu, Amputasyon, Flor Uygulaması, Çocuklarda Diş Leke Temizliği, Süt Diş Çekimi, Çocuk Kanal Tedavi Uygulaması. Genel Diş Hekimliği : Dolgu, Diş Taşı Temizleme, Kanal Tedavisi, Diş Çekimi, Diş Rontgeni, Genel Diş Muayenesi, Ağız içi Hijyen Eğitimi.

Klinik +1 İstanbul Suadiye Emin Ali Paşa Caddesi No:27’de (Migros Karşısı) Hizmet Vermektedir.

Bizimle İletişime Geçiniz

CAPTCHA Resmi

Bu spam önlememize yardımcı olur, teşekkürler.

Talebinizin işleme alınması, hasta kaydınızın oluşturulması ve iletişim kurabilme amaçlarıyla Veri Sorumlusu sıfatıyla, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili ikincil mevzuat kapsamında kişisel verileriniz işlenmektedir. Aydınlatma Metnini okudum, anladım, kabul ediyorum.  
Daha Fazlası

Nasıl Yapılır

blank

Görüşme Talep Edin

Klinik +1 ve diğer tüm konular hakkında hemen bize ulaşın, uzman desteği almaya başlayın.

WhatsApp
Hemen Randevu Alın