blank

Diş Hassasiyeti

Diş Hassasiyeti
Diş Hassasiyeti

İçerik Haritası

Diş hassasiyeti  hakkında şikayet yaşayanların bilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Birden fazla sebep diş hassasiyetine sebep olmaktadır. Bu nedenle diş hassasiyetine ne sebep olur sorusunun cevabı oldukça merak edilmektedir. Bu yanıtın merak edilmesinin diğer bir sebebi ise diş hassasiyeti yaşayan kişilerin hayat kalitesinin düşmesi ve bu problemin önüne geçme istekleridir.

Diş hassasiyetine sebebiyet veren durumların ortadan kaldırılması yaşanan sorunun önüne geçilebilmesi için en önemli etkenlerden biridir. Fakat bu sorunun şiddetinin oldukça yüksek olduğu durumlarda kişilere diş hekimine başvurmaları gerektiği tavsiyesi verilmektedir. Diş hassasiyetine ne sebep olur sorusunun yanıtına geçmeden önce diş hassasiyeti nedir sorusunun cevaplanması gerekmektedir. Bunun nedeni ise yaşanılan nadir diş sorunlarının diş hassasiyeti ve farklı diş hastalıkları ile karıştırılabilmesidir.

Diş Hassasiyeti Hangi Durumlar ile Kendini Gösterir?

Öncelikle diş hassasiyeti günümüzde en yaygın görülen diş rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Özellikle 20 yaşın üzerindeki kişilerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Diş hassasiyetinin görülme sıklığı 20 ile 50 yaş aralığıdır. Hastalara büyük ölçüde rahatsızlık verebilen bir diş sorunudur. Özellikle çok soğuk ve çok sıcak yiyecekler veya içecekler tüketildiğinde diş hassasiyeti yaşanmaktadır. Kişilerin tüketmek istediği içeceklerin ve yiyeceklerin rahatlıkla tüketilememesi rahatsızlık vermektedir. Diş hassasiyeti uzun süreli ağrılara neden olmasa da kısa süren, anlık sızlamalar ile kendini göstermektedir.

İçeceklerin tüketiminde diş hassasiyeti yaşanmasının yanı sıra diş fırlama sürecinde de diş hassasiyeti yaşanabilmektedir. Peki, diş hassasiyetine ne sebep olur? Diş hassasiyeti nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Özellikle gece uyku sürecinde diş gıcırdatma ve diş sıkma olarak adlandırılan Bruksizm diş hassasiyeti yaşanmasının sebeplerinden biridir. Bunun nedeni ise diş gıcırdatma alışkanlığının diş tabakasına zarar vermesidir. Bu zarar nedeni ile dişlerde hassaslaşma başlamaktadır.
  • Çürümüş veya kırık dişlerin tedavi edilmemesi de diş hassasiyetine sebep olabilmektedir. Bu durum dişlerin ve diş etlerinin hassaslaşmasına neden oluşturmaktadır.
  • Diş hassasiyeti nedenleri nelerdir? denildiğinde akıllara diş temizleme işlemleri de gelmelidir. Sert diş fırçalarının kullanılması ve fırçalama işleminin sert hareketler ile yapılması diş hassasiyeti görülmesine neden olmaktadır. Sert hareketlerle diş fırçalamak da yine diş tabakasına zarar vermektedir.
  • Yine dişlerde ve diş etlerinde görülen iltihaplanmalar diş hassasiyetinin en büyük nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun nedeni ise iltihapların diş köklerine zarar verebilmesidir.
  • Diş etlerinde görülen diş eti çekilmesi gibi rahatsızlıklar da dişlerin hassaslaşmasına neden olabilmektedir. Diş etlerinin yukarı doğru çekilmesi dişlerin korunmasız bir duruma gelmesine neden olur.
  • İçerisinde asit bulunan içeceklerin sık sık tüketilmesi ve yine içerisinde asit bulunan diş bakım ürünlerinin sık sık kullanılması da dişlerin hassaslaşması için bir sebeptir.

Diş Hassasiyetini Önleme

Diş hassasiyeti nedenleri ve sonuçlarını merak edenler bu sorunun çözümünü de merak edebilmektedir. Ağız ve diş sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunan bu sorunun giderilmesi için yapılabilecek en doğru şey bir diş hekimine başvurmaktır. Diş hassasiyetin sebepleri farklı olduğu ve bu sebeplerin ortadan kaldırılabilmesi için tedavi olunması gerektiği bilinmelidir. Hekim muayenesine başvurulmadan diş hassasiyetinin sebebinin bilinmesinin mümkün olmadığı da unutulmamalıdır.

Bunun dışında asitli içeceklerin tüketiminden kaçınmak, doğru diş fırçası ile dişlerin temizlenmesi, düzenli olarak diş temizliğinin yapılması, bu soruna yönelik diş macunu kullanımı gibi unsurlar diş hassasiyetini önlemek için yapılması gerekenlerdir. Bu unsurlardan farklı olarak çok soğuk ve çok sıcak içeceklerinin tüketimine de dikkat edilmesi gereklidir. Ağız ve diş bakımı hakkında merak ettikleriniz ve tüm işlem detayları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzman ekibimiz tüm süreç yönetimi titizlikle yürütecektir.

Bizimle İletişime Geçiniz

CAPTCHA Resmi

Bu spam önlememize yardımcı olur, teşekkürler.

Talebinizin işleme alınması, hasta kaydınızın oluşturulması ve iletişim kurabilme amaçlarıyla Veri Sorumlusu sıfatıyla, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili ikincil mevzuat kapsamında kişisel verileriniz işlenmektedir. Aydınlatma Metnini okudum, anladım, kabul ediyorum.  
Daha Fazlası

Nasıl Yapılır

blank

Görüşme Talep Edin

Klinik +1 ve diğer tüm konular hakkında hemen bize ulaşın, uzman desteği almaya başlayın.

WhatsApp
Hemen Randevu Alın