Çocuk Diş Renklenme ve Diş Temizliği

Çocuklarda Diş Renkleşmesi

Günümüzde çocuklarda görülen en büyük sorunlardan bir tanesi ise diş renkleşmeleridir, çocuk hastalarımızın velilerinin bize başvurduğu en büyük şikayetlerden birisi ise çocuklarında diş renkleşmelerinin olması. Eğer siz de çocuklarda neden diş renkleşmeleri  neden olur sorusunun yanıtını merak ediyorsanız sorunuzun cevabı yazımızın devamında.

Çocuklarda diş renkleşmeleri erken dönemde demir preparatlarının kullanılmasıyla, kötü ağız hijyeni ile kromojenik bakterilerin dişi boyaması ile görülebilmektedir.  Bu sorunun tedavisinde dişi neden renklendiğini neden kaynaklanarak bu renkleşmenin  görüldüğü saptanmalıdır, bu renkleşmeler yeşil,sarı, sarı – kahverengi, sarı – turuncu veya siyah olarak görülebilmektedir.

Çocuk Diş Renklenmesi
Çocuk Diş Renklenmesi

Eğer kötü ağız hijyeninden bir renklenme söz konusu ise gerekli olan klinik muayeneden sonra gerekli tedavilerinin yapılması etkili bir oral hijyen eğitimi verilmesiyle birlikte bu renkleşmelerin ortadan kalktığını gözlemleyebiliriz. Yine aynı şekilde siyah kahverengi, sarı – turuncu gibi  birtakım renkleşemeler dış etmenlere bağlı olarak gerçekleşen renkleşmeler söz konusu ise  yine klinik ortamda diş hekimi tarafından polisaj işlemleriyle temizlik işlemleri yapılmakta ve hasta bu sorundan kurtulmaktadır. 

Çocuk Diş Temizliği

Çocukta diş temizliğini iki boyutta değerlendirmek gerekir. Çocuğun dişleri 6. Aydan sonra belirginleşir ve 8. Aydan itibaren de tamamen çıkmaya başlar. Diş temizliğinin ilk boyutu dişlerin ilk çıkmaya başladığı dönemden 2,5 yaşına kadar olan evdeki boyuttur. İkinci boyutu ise 2,5 yaşından itibaren yapılacak düzenli diş hekimi kontrolüdür. Yapılan kontrollerde erken teşhis yapılarak olumsuzluklara erkenden müdahale etmek sağlanır.

Çocukta Diş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır ?

  • Çocukta diş temizliğinin yapılması için anne babaya büyük iş düşer. Bebeklik çağından itibaren şunların yapılması faydalı olacaktır.
  • Dişleri yeni çıkmaya başlamış olan bebeklerde beslenme sonrasında temiz bir gazlı bez ile dişler temizlenmelidir.
  • Çocuk 1 yaşını geçtikten sonra diş fırçaları ile temizlik yapılmalıdır. Bebekler için özel olarak geliştirilmiş küçük diş fırçaları vardır. Diş temizliği esnasında bunların kullanılmasında fayda vardır.

İki yaşından itibaren çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. İlk etapta bu işi anne babanın yapması gerekir. Çocuğa diş fırçalama zamanları sürekli hatırlatılmalı ve dişini nasıl fırçaladığı kontrol edilmelidir.

Fırçalama esnasında çocuğun rahat kullanabileceği diş fırçası ve diş macunu tercih edilmelidir. Mümkün olduğu kadar yumuşak yapıdaki diş fırçaları seçilirse diş ve diş etlerine zarar verme durumu söz konusu olmayacaktır. Belli bir meleke kazandırıldıktan sonra çocuk her zaman kendisi dişlerini fırçalayabilecektir.

Çocuk, diş fırçalamayı eğlenceli bir faaliyet olarak görmelidir. Bu kapsamda anne baba ile beraber bu faaliyeti yapması, “en güzel kim dişlerini fırçalayacak” gibi yarış havası oluşturulabilir. Bu uygulamalar çocuğu olumlu anlamda motive edecektir.

Çocuk Diş Temizliği
Çocuk Diş Temizliği

Çocukta Diş Temizliğinin Faydaları Nelerdir ?

Kimi insanların aklına çocukta diş temizliği gerekli midir? Sorusu gelebilir. Özellikle kalıcı dişlerin bakımı çok önemlidir. Çocuğun kalıcı dişlerine düzgün bakması için süt dişi döneminde diş bakımını alışkanlık haline getirmesi gerekir. Sürekli diş bakımı ile dişlerde ilerleyen dönemde oluşacak problemlerin oluşmasının önüne geçilebilir. Yukarıda da açıklandığı gibi anne babanın desteği ile çocukta diş temizliği gereklidir.

Çocuklarda diş temizliğinin faydalarını üç başlıkta ortaya koyabiliriz.

  • Sağlıklı dişlere sahip olmak
  • Ağız sağlığını muhafaza etmek
  • Düzenli bir bakım ve kontrolün sağlanması

Dişlerde renklenme ya da dişin temizlenme ihtiyacı durumlarında yetişkinlerde görülen temizletme işlemi çocuklar için de gerekli olabilir. Diş fırçası, diş macunu ve diş ipi ile yapılan temizliğin yeterli olmadığı durumlar söz konusu olabilir. Düzensiz beslenme, genetik problemler ve alışkanlıklardan dolayı çocuklarda tartar oluşumu gözlemlenebilir. Oluşabilecek problemlerin sonucunda diş hekimi tarafından yapılacak diş taşı temizliği ya da kanal tedavisi zorunlu hale gelebilir.

Çocuk Süt Dişlerinin Önemi

Çocuklarda süt dişleri büyümenin sürekli olduğu dönemde çıkar. 6. Aydan itibaren çıkmaya başlayan süt dişleri 7 yaşından itibaren yerini kalıcı dişlere bırakır. Kalıcı dişlerin oluşması da 12 yaşına kadar devam eden bir süreçtir. Süt dişlerine ne kadar özenli bakılırsa çürüme gibi durumlarla karşılaşılmaz. Çünkü bir kısım durumlarda süt dişlerinin çürümesi, yerine gelen daimi dişlerin de zarar görmesine neden olabilir.

Çocuğun oyun esnasında hareketinden dolayı diş kırılmaları da gerçekleşebilir. Kimi zaman fark edilmeyen bu durumlar ancak belli periyotlarda yapılan diş muayenelerinde ortaya çıkar. Diş kırığı oluştuğu ya da fark edildiği andan itibaren derhal diş hekimine müracaat edilmelidir. Diş hekimi durumu detaylı şekilde değerlendirerek en doğru kararı verecektir.

6 ayda bir yapılan diş hekimi periyodik kontrollerinde çene ve ağız yapısı ile ilgili olumsuz gelişmeler değerlendirilerek erken tedbir geliştirilebilir. Bu nedenle diş kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir.

destek1

Görüşme Talep Edin

Klinik +1 ve diğer tüm konular hakkında hemen bize ulaşın, uzman desteği almaya başlayın.

ARTIBİR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİK HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ KLİNİK +1 2021 – Tüm hakları saklıdır!

WhatsApp
Hemen Randevu Alın